כמו ילד… חיוך ראשון, מילה ראשונה, צעד ראשון, ואז או לפני כן – פתאום משום מקום מופיע משפט שלם עם הגיון שיכול גם להפתיע… ובכל פעם מתרגשים מחדש.
משק המודל עדיין עושה את צעדיו הראשונים ואי אפשר שלא להתרגש.
ברכות ללימור אלמוג ולד"ר זלמן הנקין על הידיעון הראשון! הרבה עבודה ומלא לבטים לקראת הפורמט של הפעם הראשונה.
כל כך הרבה קורה ויש אינסוף דברים לכתוב עליהם, אבל חייבים לבחור במה להתמקד הפעם. אחרי רבעון החורף יהיה גם האביב, ולאחריו יגיע הקיץ, הסתיו, וחוזר חלילה. שרק נתברך בהמשך עשייה פוריה שכזאת ושתמיד יהיה על מה לכתוב!
ד"ר יעל לאור – המנהלת המדעית של משק המודל
אני מברך על הוצאת הידיעון הראשון של משק המודל לחקלאות בת קיימא במרכז מחקר נווה יער.
משק המודל הוקם לפני שלוש שנים בהמשך לתהליך ממושך שכלל חלומות, תכנון, הכנות ואין ספור דיונים והתלבטויות לגבי מטרות הפרוייקט, מבנה ארגוני ומדעי, זהות המשתתפים והלקוחות וכמובן גיוס תקציבי מחקר ותרומות שיאפשרו את הקמת הפרוייקט. יותר מכל אלו, האנרגיות והכוחות להקים פרוייקט ייחודי ומורכב זה הגיעו מתוך אמונה אמיתית בדרך ובצורך הלאומי והגלובלי לבחינה והבנה של תהליכים, ממשקים וטכנולוגיות מתקדמות ומסורתיות לחקלאות בת קיימא.
הוצאת הידיעון הראשון בסמיכות ליום העצמאות ה- 73 של מדינת ישראל מסמלת את התקופה המשמעותית בה אנחנו נמצאים כעת – מעבר מהתמיכה הנדיבה שהתקבלה על ידי קרן הלמסלי עבור שלב ההקמה של משק המודל, לבטחון תקציבי בטווח הארוך – אתגר מורכב ומאתגר שיקבע את עתיד הפרוייקט.
אני מקווה שהחזרה לשגרה ממגיפת הקורונה קרובה מתמיד ותאפשר לנו להגביר את תדירות הפעילויות סביב הפרוייקט, בכלל זה ימי עיון וסיורים, קיום אינטראקציות ודיונים מדעיים בין חקלאים, חוקרים, מדריכים ובעלי עניין.
בהזדמנות זאת ברצוני להודות ללימור אלמוג, אחראית על תחום הפצת ידע בפרוייקט ולד"ר זלמן הנקין מהנהלת משק המודל על עריכת הידיעון.
חג שמח לכולם.
פרופ' חנן איזנברג – מנהל נווה יער ויו"ר הנהלת משק המודל
מטע השקד:

פלטפורמת המטע הוקמה במטרה לקדם גישות ידידותיות לסביבה בהתמודדות עם עשבים, מזיקים, מחסור במים ושינויי אקלים. "יש לנו פרויקטים מאד מורכבים, כולל פרויקט המזהה את הגן לתכונה המאפשרת קיום של הטמעת פחמן אטמוספרי בענפים בחורף כשאין עלים. ברגע שיהיה לנו זן מסחרי שיידע לעשות פוטוסינתזה גם דרך הענפים זו תהיה הצלחה גדולה. המטע נראה מעולה, ההוצאות על חומרי הדברה נגד עשבים כמעט ולא קיימות ומצד שני אני מרגיש שהאדמה מתחילה להראות אחרת ולכן התחושה מאד טובה" (ד"ר דורון הולנד, מנהל פלטפורמת המטע במשק המודל) קרא עוד
מפטמה ומחזור פסולות:
המפטמה המדייקת בנוה יער מתוכננת מתוך מטרה לעצב מחדש את ממשק גידול העגלים על בסיס עקרונות מנחים של חקלאות מקיימת. מאחר ובני בקר נחשבים בעלי חיים חברתיים, גידולם בקבוצה מאפשר להם לבטא התנהגות טבעית, כאחת מחמש החרויות המגדירות רווחת בעלי חיים.
היחידה למחזור פסולות בנווה יער שואפת להקים מרכז מיחזור שיינצל את כל הפרש והתשטיפים מהמפטמה והיונקיה לטובת ייצור מוצרים בעלי ערך שיכולים לחזור למשק על בסיס עקרונות ה"כלכלה המעגלית". קרא עוד
נחל נהלל: 
משק המודל זכה בנחל נהלל שקטע ממנו זורם ממזרח לשטחים החקלאיים שבתחומו וזאת הזדמנות יוצאת דופן להגביר את המודעות בדבר התועלות של מערכת נחלית משוקמת ומתפקדת לצד מערכת חקלאית יצרנית. פרויקט נחל נהלל מקדם מחקר, פיתוח, תכנון, ביצוע והטמעה של פתרונות שיביאו לשיפור הממשק שבין הנחל והסביבה החקלאית. פעולות הניטור מתאפיינות בשלל נושאים בנחל ובממשק בין הנחל לבין השטחים החקלאיים, כולל: צומח, חרקים – מזיקים ומועילים לחקלאות, סקרי קרקע, כמות ואיכות המים. קרא עוד
גידולי שדה:
הפלטפורמה של גידולי השדה חולשת על כ 340 דונם ומחולקת לשלושה תחומי ידע:
חלקת טיפולי הבסיס הכוללת טיפולים של שני תוספים אורגניים וממשקים של חקלאות משמרת (כ 200 דונם) – בהובלת ד"ר גיל אשל מהתחנה לחקר הסחף, האגף לשימור קרקע וניקוז, משרד החקלאות ופיתוח הכפר
חלקת חקלאות מדייקת (כ 100 דונם) – למטרות של מתן תשומות משתנה לפי אזורי מימשק ויישומי בינה מלאכותית. הפעילות בשנתיים הראשונות מבוססת בעיקרה על מחקרים שמובילים פרופ' מיכאל (איגי) ליטאור, המכללה האקדמית תל חי ומרכז מחקר ופיתוח -מיגל וד"ר אסף חן, מרכז מחקר ופיתוח –מיגל.
חלקת גידולי מספוא חדשים (כ 40 דונם) – בהובלת ד"ר זהר בן-שמחון, מנהל היחידה החקלאית, מרכז מחקר נווה יער, מנהל המחקר החקלאי