כנס חקלאי העמק 2019

כנס חקלאי העמק 2019

כנס חקלאי העמק בחסות מרכז חקלאי העמק ומרכז מחקר נווה יער נערך ב-31.12.19 בנווה יער.
נושא הכנס היה בחינה ופיתוח של מורינגה מכונפת כגידול חקלאי חדש בישראל.

חקלאים בודדים מגדלים כיום מורינגה בארץ, רובם מגדלים את הצמח למאכל אדם וכחומר גלם לתוספי תזונה ומוצרי קוסמטיקה. בנווה יער מגדלים מורינגה מכונפת מזה כשלוש שנים, והיא מיועדת להזנת מעלי גירה. הידע הרב והמגוון אשר נרכש במהלך השנים בנווה יער ובמכון וולקני מבסס את התחושה כי מורינגה הינו גידול מבטיח – הן מבחינה חקלאית והן כלכלית, אשר כדאי לעודד את הכנסתו כחלק מסל הגידולים של החקלאות בישראל.

הכנס התחיל בהרצאת מבוא אשר הועברה על ידי גיל שגיא מקיבוץ עין השופט, העוסק בהוראה וייעוץ חקלאי. הרצאה זו כללה הכרות עם הצמח מורינגה מכונפת מבחינה בוטנית וסיסטמתית. במהלך הרצאתו הציג גיל את תפוצת הגידול של המורינגה כצמח חקלאי בעולם ובישראל, וסקירה של תכולת הרכיבים התזונתיים בצמח (ויטמינים, מינרלים, הרכב חומצות אמינו נוגדי חמצון וחומרים אנטי-דלקתיים). עוד הוצגה השוואה כמותית של ערכיו התזונתיים מול מזונות שונים.

ד"ר יפתח ואקנין, חוקר במחלקה למדעי הצמח, משאבי טבע, מכון וולקני אשר חוקר את צמח המורינגה בחמש עשרה השנים האחרונות, העביר הרצאה בנושא "הפוטנציאל של עץ המורינגה כגידול לייצור שמן וסגולותיו הבריאותיות של הצמח".
בהרצאה הוצגו שימושיו הרבים של הצמח: (i) מאכל – כל חלקי הצמח אכילים (עלים, זרעים, פרחים ושורשים) (ii) קוסמטיקה – השמן מהזרעים נחשב כמוצר פרימיום יקר ערך בשל סגולותיו הבריאותיות (iii) ייצור תוספי תזונה. מבחינה בריאותית המורינגה נחשבת לצמח עם סגולות מיוחדות והיא אף נחקרת בהצלחה בשנים האחרונות, בעיקר במחקרים פרקליניים אך גם בבני אדם, המחקרים נוגעים במנעד רחב של מחלות, בהם סרטן, סכרת אפילפסיה, סינדרום מטבולי, יתר לחץ דם ועוד.

איתי שולנר סטודנט לתואר שני בהנחיית ד"ר רן לאטי, פרופ' צבי פלג, ד"ר מירי כהן-צינדר וד"ר אריאל שבתאי, הציג את תוצאות עבודת המחקר שלו אשר מטרתה היא בחינת בטיחות ויעילות אמצעי הדברה כימיים ולא כימיים, ופיתוח ממשק הדברת עשבים משולב לגידול מורינגה רב-קצירי. לצורך כך, הועמדו מספר ניסויי שדה לבחינת התגובה לקוטלי עשבים ממנגנוני פעולה שונים, ואף בוצעה בחינה ללא מרכיב כימי, באמצעות קלטור בין ובתוך שורות הגידול ע"י קלטרת אצבע, במספר יישומים שונה משלב הזריעה עד לקציר ראשון. תוצאות המחקר מצביעות על הפוטנציאל ליישום אמצעים שונים באופן יעיל ובטוח, ומבססות את התשתית המדעית לפיתוח ממשק הדברה משולב לגידול מורינגה רב-קצירית.

דר' זהר בן שמחון, מנהל מנהל יחידת המשק החקלאי והניסויי התמקד בהרצאתו בהצגת פרוטוקול גידול של מורינגה מכונפת כצמח למספוא למעלי גירה. בשיטה זו זורעים את המורינגה בערוגות בצפיפות גדולה מאד וקוצרים את השיח בעזרת קומביין מסחרי כל חודש וחצי-חודשיים, כ 4 קצירים בשנה. הוצגו כל שלבי הגידול, החל מבחירת השטח המתאים לגידול, הכנת מצע זריעה ואופן הזריעה בפועל, ועד הגנת הצומח (עשבים ומזיקים), השקיה וקציר. פרוטוקול הגידול מבוסס על 3 שנות מחקר באדמות נווה יער (עמק יזרעאל) וחשוב ביותר לבדוק את התוקף שלו באזורים שונים בארץ ובקרקעות שונות.

ההרצאה האחרונה במסגרת הכנס, ניתנה ע"י ד"ר מירי כהן צינדר, חוקרת ביחידה לבשר בנוה יער. מירי סקרה למעלה מעשור של פעילות מחקרית המתקיימת ביחידה לבקר בנושא גידול המורינגה המכונפת כצמח מספוא, והציגה ממצאים שהתקבלו בעקבות שילוב הצמח בדיאטה של מעלי גירה. באופן כללי, ניכר כי להזנה בתחמיץ מורינגה מכונפת ישנה השפעה מיטבית על מדדי יצרנות (למשל תפוקת בשר או תנובת חלב ומוצקיו) מחד, ואיכות המוצר והפרופיל הבריאותי (בשר וחלב) שלו מאידך.

 

מצורפות מצגות מהכנס לעיונכם:

לוגו משק מודל

מנהל המחקר החקלאי, מרכז מחקר צפון נווה יער, ת.ד 1021, רמת ישי, 3009500.

טלפון: 04-9539595

רשתות חברתיות:

כנסים נוספים

כנס חקלאי העמק 2019

כנס חקלאי העמק 2019

כנס חקלאי העמק בחסות מרכז חקלאי העמק ומרכז מחקר נווה יער נערך ב-31.12.19 בנווה יער. נושא הכנס היה בחינה ופיתוח של מורינגה מכונפת כגידול חקלאי

קרא עוד »
כנס חקלאי העמק

כנס חקלאי העמק 2018

כנס חקלאי העמק בחסות מרכז חקלאי העמק ומרכז מחקר נווה יער נערך ב-4.12.18 בנווה יער. נושא הכנס היה משק מודל לחקלאות בת קיימא כגשר בין

קרא עוד »