הדור הבא של תוספי קרקע ידידותיים לסביבה, לבריאות הקרקע והצומח

ד"ר אריק פלבסקי, מרכז המחקר נווה יער.

קרקעות הן מאגר המגוון הביולוגי העיקרי בעולם, מהוות בסיס לחקלאות ולביטחון תזונתי, מווסתות פליטת גזי חממה ואיכות מים, ותורמות לקידום בריאות צמחים, בעלי חיים ובני אדם. ללא קרקעות בריאות וחיוניות, קיומן של מערכות אקולוגיות גורליות מוטל בסכנה, ומרחבי פעולה בטוחים של האדם ידלדלו במהירות. חקלאות אינטנסיבית עלולה להשפיע לרעה על תכולת הפחמן האורגני ופוריות הקרקע, תוך הגברת דחיסות הקרקע ומליחות ופגיעה בכושרה להחזיק מים. כתוצאה מכך גדלות  ההוצאות על דישון כימי לצורך פיצוי קרקעות מדולדלות. ייצור תוספי קרקע איכותיים מפסולת הפך ליעד חשוב הן לטובת ניהול בר-קיימא יעיל של פסולת והן לטובת שימור קרקע. ההתעניינות בכך נובעת גם מהצורך בניהול פסולת בצורה זולה ובטוחה מבחינה סביבתית, עלות כלכלית סבירה, וכן ההכרה שתוספי קרקע אורגניים חיוניים לשמירה על פוריות הקרקע ושיפור היבול.  יתרה מכך, תוספי קרקע אורגניים, לרבות קומפוסט, ביוצ'אר ופסולת זחלי חרקים (הידועה גם בשם Frass) יכולים לדכא מזיקים כגון נמטודות עפצי שורשים (root knot nematodes). פגיעה בנמטודות עפצים בקרקע יכולה להיות באופן ישיר, או בעקיפין על ידי חיזוק מנגנוני ההגנה של הצמחים, באמצעות בקרה של פיזיולוגית הצמח ו/או גירוי מיקרוביוטה ומזופונה של אורגניזמים ומיקרואורגניזמים מועילים בסביבת השורשים. בנוסף לכך, שילוב תוספים אורגניים בקרקע מעודד פוריות, אוגר פחמן, מגביל שחיקה, מבקר התפתחות פתוגנים, משפר אגירת מים ומעלה את היבול.

קומפוסטציה מהירה

בעוד שבתהליך קומפוסטציה קלאסי, תקופת ההבשלה בדרך כלל אורכת מספר חודשים, תופי קומפוסט סיבוביים מהווים פלטפורמה חלופית לייצוב מהיר של החומר האורגני בתהליך המכונה גם "קומפוסטציה מהירה". באמצעות הקטנת זמן השהייה, תופי קומפוסט סיבוביים, עשויים למקסם יתרונות טכנולוגיים שניתן ליישם כגישה למיחזור חומרי הזנה. מערכות קומפוסטציה קונבנציונליות סובלות בדרך כלל מאובדן חנקן, הפוגם בערך הדישוני של הביומסה. באמצעות שילוב חומרי ספיחה כגון ביוצ'אר (פחם הנוצר בתהליך פירוליזה של ביומסה מעוצה) ניתן להפחית הן את פליטת האמוניה והן את פליטת הריח. מזעור פליטת אמוניה ממערכות קומפוסטציה עשוי לשפר את החתימה הסביבתית של התהליך תוך הפחתת טביעת הרגל הפחמנית שלו. באמצעות שימור תכולת החנקן בתוצר הקומפוסט, ניתן להבטיח ייצור תוסף קרקע עשיר משיירי ביומסה (זבל בעלי חיים, פסולת ירוקה וכו'), שיחזור ויטייב את קרקע.

פסולת חרקים (FRASS)

עם הייצור המוגבר של חרקים למזון, Frass הופך זמין כתוסף קרקע, בפרט עבור המגזר האורגני. Frass של זבוב החייל השחור ((Hermetia illucens למשל, נמצא יעיל בדומה לדשנים מסחריים בתגבור אוכלוסיות חיידקים ופטריות ושיפור זמינות יסודות הזנה לרבות חנקן, זרחן ומגנזיום. מניסויים ראשונים בנווה יער (נתונים ראשוניים שלא פורסמו), נמצא כי Frass של זבוב החייל השחור מגביר צימוח וגטטיבי בעגבנייה כמו גם מגביר שפע של אורגניזמים מועילים לרבות נמטודות חיות חופשיות ואקריות טורפות. מחקרים אחרים הראו כי אספקת נמטודות חופשיות הגבירה שפע אקריות טורפות ובקרה ביולוגית על נמטודות עפצים.

 

בצילום (צולם ע"י ד"ר אריק פלבסקי): אגפי פה של אקרית טורפת אוחזים נמטודת עפצי שורשים. האקרית הטורפת מהווה אינדיקטור לאורגניזמים מועילים בסביבת השורש כתוצאה משיפור בריאות הקרקע.

לוגו משק מודל

מנהל המחקר החקלאי, מרכז מחקר צפון נווה יער, ת.ד 1021, רמת ישי, 3009500.

טלפון: 04-9539595

רשתות חברתיות:

כנסים נוספים

כנס חקלאי העמק 2019

כנס חקלאי העמק 2019

כנס חקלאי העמק בחסות מרכז חקלאי העמק ומרכז מחקר נווה יער נערך ב-31.12.19 בנווה יער. נושא הכנס היה בחינה ופיתוח של מורינגה מכונפת כגידול חקלאי

קרא עוד »
כנס חקלאי העמק

כנס חקלאי העמק 2018

כנס חקלאי העמק בחסות מרכז חקלאי העמק ומרכז מחקר נווה יער נערך ב-4.12.18 בנווה יער. נושא הכנס היה משק מודל לחקלאות בת קיימא כגשר בין

קרא עוד »