חקלאות מדייקת היא גישה ממשקית לניהול השונות המרחבית הקיימת בשטח חקלאי. חקלאות מדייקת משתמשת בטכנולוגיית מידע המספקת נתונים ממקורות שונים על מנת לקבל החלטות הקשורות לניהול השונות המרחבית ולייעול הייצור חקלאי תוך הפחתת ניצול משאבים החקלאות מדייקת נסמכת על טכנולוגיות עדכניות כדוגמת סנסורים, הדמיות לווייניות, GPS, IoT, טכנולוגיות מידע המאפשרים לחקלאי לקבל מידע לגבי מחזור גידולים, מועדי זריעה אופטימליים, מועדי קציר וניהול קרקע, השקיה ודישון.
חקלאות מדייקת יכולה לספק נתונים לגבי
• תכונות הקרקע: מדדי טיב קרקע כגון לחות, אחוז חומר אורגני, תכולת חרסית, מליחות ורמת חומציות.
• ביומסה צמחית ויבול.
• עקת מים.
• נגיעות של השדה במזיקים, מחלות ועשבים.
• דישון מדייק
בשנים האחרונות השימוש ברחפנים בחקלאות מדייקת הולך וגדל. בחירת החיישנים (תרמי, RGB, מולטי-ספקטרלי) על הרחפן חשובה ביותר לצרכי זיהוי הבעיה אתה אנחנו מתמודדים: יבול, זיהוי מחלות, עשבים, דיוק ההשקיה והזנה.
לכל חיישן דרך שונה ל"הסתכל" על המערכת. לדוגמא, עקת יובש – דיות הוא תהליך שמצריך השקעת אנרגיה כאשר במהלכו יורדת טמפרטורת פני השטח של העלים. במקרה זה, חישה תרמית יכולה להיות כלי יעיל לאבחון מוקדם של עקת יובש. לעיתים בוחרים לעשות שימוש בכמה חיישנים במקביל ומבצעים אינטגרציה של המידע המגיע אלינו לצורך קבלת החלטות על ידי פיתוח אזור ממשק שונים.
קישור למצגת בנושא: יישום חישה מרחוק לניהול חקלאות בת קיימא/ד"ר טרין פז-כגן, שהועברה במסגרת סדנת סיעור מוחות של צוותי הוועדה המדעית של משק המודל לחקלאות בת קיימא, נווה יער.