איגי ליטאור, אסף ישראלי ועפר שיר, מיגל – מכון מחקר בגליל והמכללה האקדמית תל חי
מטרת העל של חקלאות מדייקת:
מטרת העל של חקלאות מדייקת היא להגדיל את היבול וההכנסה מחד ולצמצם את הפגיעה הסביבתית מאידך. להשגת מטרה זו יש לכמת את השונות המרחבית של הקרקע ברמת השדה.
השערת המחקר:
השערת המחקר גרסה שניתן לצמצם את עלות דגימת הקרקע ע"י שימוש מושכל באיסוף נתונים נלווים כגון מוליכות חשמלית נדמית וחישה מולטיספקטרלית.
בחינת השערת המחקר:
בחינת השערת המחקר בוצעה בשדה גד"ש בשטח של 370 דונם במשק מודל בחוות נווה יער. המחקר הראה את ההיתכנות של חלוקת השטח לארבעה אזורי ממשק וניהול כאשר השונות הקרקעית בכל אזור ממשק קטנה באופן משמעותי מהשונות שבין אזורי הניהול. נבנתה פלטפורמה חישובית מתקדמת לפי עיקרון חזית פארטו שזיהתה 22 מקומות אופטימליים לאפיון השונות המרחבית של השדה. הקרקעות נדגמו ונערכה אנליזה של חומר אורגני, קבול קטיונים חליפים, מרקם, זמינות אשלגן, זרחן וחנקן, pH, תכולת רטיבות, גיר, ESP, SAR, מוליכות חשמלית וצפיפות נפחית בארבעה עומקים שווים מפני הקרקע ועד לעומק 120 סמ'. מודל רגרסיה לקלסיפיקציה הראה הצלחה של- 91% במיון אזורי הממשק והניהול בעומק הרדוד.
השלב הבא במחקר:
בשלב הבא של המחקר נפתח מערכת של הדשייה אופטימלית במטרה לייתר את בדיקות הקרקע ובצורה זו להוריד באופן משמעותי את התשומות החקלאיות.