הקדמה:
ניהול העשבייה במטע הינו תחום מורכב ודינמי המשתנה מעונה לעונה ומשנה לשנה. במשק המודל אנו עורכים ניסוי ארוך טווח הבוחן שיטות שונות להתמודדות עם עשבים במטע השקד. העשבים מתחרים עם עצי השקד על מים, חומרי הזנה ואנרגיית השמש, ולכן דורשים טיפול. הדרך הקלה והיעילה ביותר להתמודדות עם העשבייה הינה יישום קוטלי עשבים, אולם כיום אנו יודעים שלחומרים כימיים אלו ישנה השפעה שלילית על איכות הסביבה וכן על בריאות האדם. על מנת להפחית את השימוש בקוטלי עשבים כימים, נדרשת בחינה מעמיקה של שיטות אלטרנטיביות לניהול עשביה.
אילו שיטות אלטרנטיביות לניהול עשביה נוסו במסגרת עבודת מחקר זו?
מטע השקד חולק לארבעה טיפולים שונים, כאשר כל אחד מתבסס על שיטה שונה.
טיפול הביקורת הינו טיפול כימי, בו נעשה שימוש בקוטלי עשבים באופן המקובל בחקלאות הקונבנציונלית.
בטיפול השני נעשה שימוש במשלהבת מבוססת גז פחמימני מעובה (גפ"מ), מכונה בה קיימים מבערים המייצרים חום גבוה מאוד (מלהבת אש פתוחה) על פני העשב וכך הורסים את תאי הצמח ומדבירים אותו.
בטיפול השלישי השתמשנו בקלטרת אצבע, מכונה בעלת אצבעות גומי אשר הותאמה במיוחד עבור מטע שקדים זה. קלטרת האצבע מתמודדת עם העשבים על ידי קלטור רדוד, ומסוגלת לקלטר על שורת העצים מבלי לפגוע בגזעים. מכונה זו דורשת מיומנות רבה בתפעול וכן תשומת לב מיוחדת לתזמון המדויק בו היא מסוגלת להדביר את העשבייה ביעילות.
בטיפול הרביעי נזרעו גידולי כיסוי (שירות) של שיבולת שועל ובקיה על הגדודיות עד למרחק של בערך 30 ס"מ משורת העצים. יתרונותיהם של גידולי הכיסוי הם רבים, אולם בניסוי זה נבדקה השפעתם כמדכאי עשבייה. כדי לנהל את העשבייה על שורת העצים בטיפול זה השתמשנו בקלטרת אצבע. בין השורות נזרעו בכל המטע גידולי כיסוי/ שירות של שיבולת שועל, בקיה ותלתן.
כתב: עמוס גנז, במסגרת עבודת מחקר לתואר שני.
מנחי העבודה ד"ר רן לאטי ופרופ' חנן איזנברג, יחידה לחקר עשבים, מרכז מחקר נווה יער.