העיכובים בהקמת המפטמה החדשה מאוד מקשים עלינו לבסס את הפלטפורמה הזאת במשק המודל, מה שמעכב גם את המימשק עם פלטפורמת מיחזור פסולות.
בכל זאת, התקדמנו במהלך השנה הנוכחית. נעשתה כברת דרך גדולה מאוד בצד של גורמי התכנון ויש אופטימיות שהיתרי הבניה יתקבלו בקרוב. לצערנו עדיין יש אי בהירות תקציבית בכל הקשור לעלויות ההקמה. עד אז, נושא הרשת החברתית מקבל דגש חזק במחקר של אריאל שבתאי ומירי כהן-צינדר בתמיכת המדענית הראשית של משרד החקלאות. הידע שיירכש במסגרת תכנית זאת, ואשר נאסף בשלב זה ביונקיה הפרטנית ובמפטמה הישנה, עתיד להוות את הבסיס לניהול חברתי של העדר במפטמה הפרטנית המדייקת, שעתידה לקום. ניתוח הרשתות החברתיות מתבצע באמצעות שימוש בתגי קירבה ייעודיים (Lotec-SirTrack, NZ), אולם קיימים אמצעי ניטור נוספים, ביניהם, מצלמות ואמצעי חישה אחרים, בהם מתוכנן להשתמש בעתיד הקרוב. עיבוד נתוני הרשת, בשילוב מדדים התנהגותיים ופיסיולוגיים אחרים, הנאספים במקביל, מתוכננים לשמש כרכיבים בלמידת מכונה, לניהול חברתי בזמן אמת. לדוגמה, לאחרונה הוכנסו לשימוש ביונקיה מערכות הזנה חכמות Smart Feed) Pro), המאפשרות ניטור של צריכת המזון הפרטנית של העגלים המשתתפים במחקר בזמן אמת, לצד נתוני צריכת החלב שלהם, לקבלת מאזן האנרגיה השלם.
בתמונה: מימין – עגל יונק חגור בקולר קרבה המכיל מקלט ומשדר ואגוגר נתונים אודות זהות העגלים במפגש, מועדי המפגשים ומשכם; משמאל – מפת הרשת החברתית של קבוצת (15) עגלים יונקים לאחר עיבוד הנתונים. עובי הקווים מבטא את עוצמת הקשר החברתיבין זוגות העגלים. מספרי עגלים דומיננטים בקבוצה מודגשים ומוקפים בעיגול.