תמונת הנושא: דישון דיפרנציאלי של אשלגן לקראת זריעה של תירס במסגרת מחקר של חקלאות מדייקת במימון קרן קמח (BARD). המחקר מבוצע על ידי צוות חוקרים ממיגל- תל חי ומו"פ צפון: תלמיד לדוקטוראט אסף ישראלי, ד"ר עופר שיר, ד"ר און רבינוביץ ופרופ' איגי ליטאור.
חלקת חקלאות מדייקת
המחקר בהובלת פרופ' איגי ליטאור עוסק באפיון וניהול פוריות הקרקע באמצעות שימוש ב"נתונים מסייעים" לחישה מרחוק ומקרוב, כגון סקר מוליכות חשמלית בקרקע (ECa), המשמש לאפיון השונות המרחבית בתוך השדה וכבסיס לתכנון מדגם קרקע בעלות מינימלית על ידי אלגוריתם ייעודי. תוצאות אנליזות המעבדה של 60 דגימות קרקע מסתיו 2020 עובדו למפות של מרקם ותכולת נוטריינטים זמינים לצמח. על בסיס תוצאות הסקר ואנליזות הקרקע הוחלט לערוך ניסוי בדישון דיפרנציאלי באשלגן (K), כאשר ניהול החנקן (N) – בהיותו יסוד בעל ניידות גבוהה – מתוכנן להתבצע בהדשייה דיפרנציאלית של 20 תתי-חלקות, על בסיס ניתוח נתוני NDVI שיתקבלו מתצלומי לווין.
בניתוח תוצאות המדגם נמצא שתכולת הזרחן בקרקע ברוב שטח השדה גבוהה מערך הסף הדרוש לגידול היעד (תירס לגרעינים), ואילו רמת האשלגן הראתה חוסרים ושונות גבוהה יותר. מדידת אשלגן זמין בשיטת Quantity / Intensity המתבססת על הקשר בין תכולת מים היגרוסקופיים וחרסית לאשלגן חליף, מספקת אומדן לכמות הדשן שיש להוסיף כדי להגיע לערך מטרה רצוי. לאחר דיונים לגבי היתכנות של מחסור באשלגן בקרקעות עמק יזרעאל, חושבה תכנית ליישום של דישון יסוד, אשר תבוצע באמצעות מפזרת דשן דיפרנציאלית של גד"ש הרי מגידו. סך כמות האשלגן שחושבה ליישום קטנה בכ-50% בהשוואה לנוהג החקלאי המקובל.