ד"ר נתיב רוטברט, מכון שמיר לחקר הגולן
ב 14-15.10.20 התקיים יום עיון בעבור חקלאים מהאזור בנושא שימוש מושכל בפסולות מן החי וקומפוסט.
יום זה נדרש ע"י חקלאים ומדריכי הגידול וזו הייתה הזדמנות נפלאה למפגש בין חוקרים-מדריכים וחקלאים לשם דיון בתוצאות ניסויים וניסיונות מהשטח.
ד"ר יעל לאור הרצתה על קומפוסטציה "מהירה" במתקנים סגורים עם אוורור מאולץ ושיקולים לגבי הצורך בהבשלה נוספת.
הוצגו תוצאות ניסוי פיילוט שבוצע בכפר אחים עם תוף מסתובב מסוג Ecodrum המשמש בדרך כלל לטיפול בפגרי עופות. מטרת הניסוי היתה לבחון את התאמת המיתקן למשק המודל, עבור הטיפול בפרש עגלים בשילוב גזם מטעים. על בסיס תוצאות הניסוי הוחלט לרכוש מיתקן דומה (גדול יותר) עבור משק המודל. קישור לוידאו של ההרצאה
ד"ר צפריר גרינהוט דיבר על כמויות תוצרי הלוואי מענפי החי, תועלות וסיכונים ביישום חקלאי. הוצגו נתונים ברמה ארצית להבנת היקף הפסולות והמתקנים לטיפול בהם.
ד"ר רועי פוסמניק תיאר את האפשרות להפיק אנרגיה מתחדשת מפסולות מן החי. לצד הצורך לטפל בפסולות מו החי על מנת להקטין את הנזק הסביבתי הפוטנציאלי (שחרור גזי חממה, ריחות רעים, מזהמים לסביבה וזיהום קרקעות ומקורות מים), קיימת הזדמנות להשתמש בהם כמקור להשבת אנרגיה. הודגמה פלטפורמה יעילה להשבת אנרגיה, המגובה במאזן אנרגיה כולל, ובניתוח רגישות לשם הערכת האנרגיה היומית שניתן להשיב מהמערכת. והוצעה פרקטיקה אלטרנטיבית לניהול בר-קיימא של פסולות מן החי. קישור לוידאו של ההרצאה
ד"ר פנחס פיין דיבר על החזר מרבי מיישום זבלים בגד"ש ואיתגר את כולנו לגבי מידת הבשלות הרצויה לשימוש בקומפוסט ובבוצות. כומתה והושוותה התועלת אל מול העלות, מקומפוסט בדרגות בשלות שונות וממקורות שונים.
משה ברונר הציג לנו יישומי קומפוסט בתנאי גידול שונים והדגים מספר ניסיונות בקומפוסט ממקור עירוני, תעלות קומפוסט במטעים ובירקות ואף שימוש בקומפוסט כמצע גידול במארזים.
אבירם ג'ונסון סקר טיפולים מקומיים לטיפול בזבל בעלי חיים ומשמעותם.
נורית בן הגיא הציגה לנו בדיקות לבשלות קומפוסט כפי שהן מבוצעות במעבדות שירות שדה ודיברה על הפרמטרים העיקריים שיש לשים לב אליהם כאשר מקבלים תוצאות מעבדה לקומפוסט.
בשמו של ד"ר מורן סגולי ובשם כולנו ניסיתי לסכם את יישום הקומפוסט לחקלאים: איזה, מתי, וכמה קומפוסט ליישם בשטח?
מהמפגש הזה למדנו שאנחנו עוד לא יודעים הכל על יישום הזבל\ קומפוסט\בוצה במטעים ובגד"ש. יש לנו עוד דרך בכימות התועלת הדישונית והערכת ההשפעות על הגידול והסביבתיות של אופן היישום.
יש לנו לא מעט כלים להערכת בשלות קומפוסט והתאמת דרך היישום שלו לצורך הגידולי אך יש מקום לשפר את ההערכה וההנחיות בנוגע לבחירת חומר המוצא, שיטת העיבוד ושיטת היישום.